Köp!
(August Strindbergs)
Giftas II. I feministisk bearbetning.Det här är Rosenlarv förlags feministiska bearbetning av August Strindbergs novellsamling Giftas II. Sidorna i boken är i stället för Strindbergs noveller fyllda med – ingenting. Det är inte ett försök att censurera verket. Däremot tycker vi att August tar för stor plats i den svenska litteraturhistorien, samt i kulturlivet idag. En historieskrivning som legat i händerna på en liten grupp och dess intressen, har upphöjt det manliga och bedömt all litteratur efter en smal, patriarkal mall. Det är denna historietolkning som gett August hans mycket dominanta position – på falska grunder. Trots allt finns det fler författare och andra perspektiv. Rosenlarv förlag anser det är dags att August makar på sig. Det tomrum som han lämnar efter sig vill vi fylla med mer litteratur: bra, annorlunda, ny och viktig.

Giftas II är en samling idénoveller Strindberg skrev för att bevisa varför kvinnorörelsen hade fel, och inte borde få igenom sina krav på gift kvinnas äganderätt och kvinnors rätt till arbete. I förordet skriver han bland annat:

Att [kvinnan] icke talar i församlingen gör hon rätt i, ty den som ljugit i 6000 år och mer, den kan icke skilja sanning från lögn. Hon som aldrig tänkt en egen tanke, aldrig gjort en nyttig uppfinning, aldrig arbetat, hon har förlorat sin talan tills hon ångrat, omvänt och bättrat sig.

Vi hoppas att boksidorna i stället ska fyllas med roligare budskap, anteckningar från bordskanter, galna världsförstörarfeministiska dikter och oden till Mannen!


Pressröster:

Fram för mer kompromisslöshet och ifrågasättande i litteraturdebatten. Och mer humor! Skriv nåt bättre själv! Möjligheterna är faktiskt oändliga.
Dagens bok (länk)

Ovationerna borde vara stående inför en sådan gärning. Rätten att värdera litteratur har på tok för länge varit ett manligt privilegium som kort (men knappast gott) har gått, och alltjämt går ut på att män väljer män.
Nittonde stolen (länk)

Tramsigt och dumt.
Sydsvenska dagbladet

[OMSLAG]
Klicka här för högupplöst bild.
KÖP DIREKT: