Köp!
Omslag
Queer poesi

Nominerad till Nöjesguidens Göteborgspriset 2010!

Poesins historia är en historia om heterosexualitet. Mannen har mustasch och kvinnan krinolin, mannen drar sin lans och kvinnan en suck av förtjusning. Men den heteronormativa dikten läcker. Mannens vapendragare tittar kanske suktande på honom, kvinnan ligger kanske under ett träd och läser Sapfo.

Omslag är namnet på en samling nyskriven queer poesi som vill undersöka vad som händer när ingen bryr sig om att torka upp eller täppa till. När poesin redan från början svämmat över.

Redaktörer för Omslag är Athena Farrokzhad och Linn Hansén.

Medverkande skribenter:
Jonas Brun
Athena Farrokzhad
Kristoffer Folkhammar
Tova Gerge
Hanna Hallgren
Linn Hansén
Leif Holmstrand
Johan Jönson
Sofia Klittmark
Mara Lee
Emmanuel Nyberg
Sofia Pulls
Matilda Roos
Kajsa Sundin
Jenny Tunedal

Klicka här för att läsa ett smakprov ur Omslag.

Pressröster

Det är vad som händer när man möblerar om i ett förutsägbart litterärt landskap, kastar ut hjälten med julgranen och kallar in en dark stupid blond little pony. Omslags medverkande bearbetar, samtalar och samarbetar kring frågor om berättande, innehåll och poetisk identitet på ett sätt som får en att förstå att detta är bara början.
Ur nomineringen till Göteborgspriset 2010
(länk)

Antologin inspirerar mig att fortsätta leta läckor, och jag blir lycklig när Jonas Brun och Kristofer Folkhammar berättar historien om de älskandes armé i Thebe.
Aase Berg, Expressen (länk)

[Hanna Hallgren och Jenny Tunedal] mönstrar - genialt och nödvändigt - begreppet "queer text". Efter en sådan final vill man ha mer queer poesi.
Lina Kalmteg, Svenska Dagbladet

”Vad i texten är queert? Frågan är mer intressant än svaret”, säger Hanna Hallgren i dialog med Jenny Tunedal. Sant. Frågan i sig är en spårhund som man kan låta sig ledas av, på väg bort från heteronormen.
Malin Lindroth, Göteborgsposten (länk)

För mycket och för litet skämmer allt sägs det, i Omslag är det tvärtom, och det är det som är poängen och det fina i kråksången. Texterna frossar, är lekfulla och experimentella, i flertalet fall Janusansikten där humor flinar tätt intill uppfodrande allvar.
Lovisa Lindgren, Tidningen Kulturen (länk)

Textgodis om äckel och åtrå
Jens Liljestrand, Aftonbladet

Men det här är en bok som på något sätt försöker bryta sig loss från teorierna ... begreppet queer tjänar på att bli just så kroppsligt och konkret som i flera av de här texterna.
bernur.blogg.se (länk)

[Omslag]
Omslag: Moa Schulman
Klicka här för högupplöst bild
KÖP BOKEN DIREKT: